10 simpele tips om je video’s professioneler te maken

Je hoort het vaak: “de beste camera is degene in je broekzak”. In de wereld van vandaag kan hetzelfde voor videocamera’s worden gezegd.

Mobiele camera’s worden steeds beter en zijn ideaal voor het opnemen van video’s onderweg. De meeste nieuwe apparaten filmen in 4K of Full HD, en met toenemende opslagruimte voor de telefoon is het makkelijker dan ooit video’s te maken, op te slaan en te delen.

Maar hoewel het makkelijk lijkt is het opnemen van video’s een vaardigheid die moeilijk kan worden. Het belangrijkste probleem is dat we vaak Hollywood-kwaliteit willen op apparaten die hun beperkingen hebben. Met deze 10 simpele tips maak jij professionele video’s met je smartphone of tablet.

Hoewel deze regels voornamelijk van toepassing zijn op mobiele telefoons, gelden de meeste van hen ook voor tablets, camcorders en GoPros.

1. Gebruik altijd de achterste camera

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende regel, maar hij wordt vaak vergeten. Terwijl voor-camera’s betrouwbaarder zijn voor FaceTime en video-oproepen, beschikken ze nog niet over voldoende kwaliteit voor het maken van video’s. Tenzij je een korte (Snapchat / WhatsApp) video van jezelf opneemt om te delen, gebruik dan altijd de hoofdcamera aan de achterkant van je apparaat om video’s op te nemen.

 

2. Focus en stabiliteit

Het is belangrijk om je toestel met beide handen vast te houden tijdens het filmen. Gebruik een statief of plaats je camera op een stabiel oppervlak voor de beste resultaten. Een ander ding om in gedachten te houden is om voortdurend naar je telefoon te kijken om ervoor te zorgen dat je opname goed is. Vermijd elke verleiding om naar de scene te kijken die je filmt.

 

3. Neem op in landscape modus

Naarmate de mobiele telefoons groter zijn, lijkt portret een logische manier om te filmen. Hoewel het prima is om op een smartphone te bekijken, moet je er rekening mee houden dat de meeste video’s op een groot scherm bekeken worden, zoals een pc of tv. Portretmodus werkt niet goed op die schermen waardoor je waardevolle ruimte verspild. Dus leer jezelf aan om altijd in landscape-modus te filmen.

4. Gebruik een grid

Het enige wat erger is dan het kijken naar een video die in de portretmodus is opgenomen, is het kijken naar een video die in de verkeerde hoek is opgenomen. Als je een raster toevoegt, kun je jouw achtergrond als referentiepunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je opname altijd recht is. Sommige apparaten hebben deze optie niet. Om deze optie toch te kunnen gebruiken is het handig om een camera-app te downloaden.

Het raster helpt je jouw video af te stemmen tegen een lijn op de achtergrond om ervoor te zorgen dat je rechte video’s opneemt. Als je mensen opneemt, plaats dan hun ogen op niveau met de bovenste rasterlijn. Fotografie liefhebbers zullen dit weten als naleving van de heilige Regel der Derde, die je helpt om items binnen je shot beter te maken.

5. Belichting

Belichting speelt een grotere rol in videografie dan fotografie omdat het makkelijker is om een filter te bewerken, op te helderen of een filter toe te passen en met een donkere foto weg te komen, maar bij video kan dat de kwaliteit ernstig verminderen. Zorg ervoor dat jouw onderwerp wordt belicht door een felle lichtbron die zich achter jou bevind (bv. de zon). Gebruik alleen de zaklamp van je smartphone als absolute laatste uitweg.

 

6. Hoeken

De beste manier om video’s op te nemen is groothoek. Dit betekent dat je jezelf een paar meter van de actie moet positioneren, zodat je alles kunt vastleggen zonder je camera te verplaatsen. Soms als je dingen zoals een verjaardag viert, kan het een goed idee zijn om jezelf op een veilige hoogte te positioneren terwijl je camera naar beneden wijst om alle acties van bovenaf vast te leggen.

 

7. Vermijd het volgende….

Beweging

Smartphones zijn niet geweldig om direct op dingen te concentreren, dus hoe minder beweging je hebt, hoe beter je totale videokwaliteit zal zijn. Als je moet bewegen, zorg ervoor dat het subtiel en langzaam is, zodat je camera genoeg tijd heeft om op elke scene te concentreren terwijl je beweegt. Dit werd het best beschreven in de virale video-rage van 2016, de Mannequin Challenge.

 

Zoomen

Zo verleidelijk als het is, zijn smartphone camera’s nog niet goed bij het inzoomen van onderwerpen. Als je in of uit wilt zoomen, beweeg dan langzaam naar of van het onderwerp.

 

8. Experimenteer met effecten

Video-effecten zijn gelijk aan fotofilters. In beide gevallen is het belangrijk dat je weet wanneer je het effect moet toepassen. Controleer de camera-app die je gebruikt om te zien of er verborgen functies of instellingen zijn die het waard zijn om te verkennen.

 

Time-lapse

IPhones hebben een geweldige Timelapse-functie die is ingebouwd in de standaard Camera-app, maar apps zoals Lapse It laat u dit effect op Android simuleren. Probeer het te gebruiken op een moment waar je alle (of meer) van de bovenstaande regels kunt gebruiken. Timelapses werken briljant als je je camera langdurig kan positioneren in een constant veranderd gebied, bijvoorbeeld boven op een brug om een zonsondergang of sterroutes vast te leggen.

 

9. Monteren

We leven in een wereld waar filters ervoor zorgen dat alles er beter uitziet. Dezelfde regel geldt voor video’s. Met montage software kan je zulke filters gebruiken voor video. Hierdoor zijn jouw video’s er beter en professioneler uit.

 

10. Automatiche montages

Niet iedereen heeft het geduld en de vaardigheid om meerdere clips te monteren. Gelukkig zijn er gratis apps die dit voor je doen. Apps zoals Google Foto’s en GoPro’s Quik (Android en iOS) zijn geweldig. Selecteer de gewenste mediabestanden, selecteer een van de gratis achtergrondsporen en voeg een thema toe. Beide apps helpen je met het maken van montage’s, besparen je tijd en geven professionele resultaten.

 

Conclusie

Met de opkomst van live streaming en video diensten zoals Facebook Live, YouTube, Periscope, Instagram en Snapchat, is het belangrijker dan ooit om sterke fundamenten te hebben voor het opnemen van video. Alles wat nodig is, is een beetje oefening.

Wees niet bang om te experimenteren. Gelukkig zijn onze apparaten op het punt gekomen waar we het gemakkelijk opnieuw kunnen proberen als er iets misgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *